flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЕСІТС повноцінно запрацює до 2020 року

28 лютого 2019, 10:16

Рада суддів України 25 лютого прийняла Консультативний висновок щодо проекту Положення про Єдину судової інформаційно-телекомунікаційній системі (ЕСІТС).

Як випливає з висновку РСУ, орган суддівського самоврядування погодився, що з 1 березня 2019 року ЕСІТС повинна працювати тільки в чотирьох вже створених складових: «Офіційний електронна адреса» (Електронний кабінет), Офіційний веб-портал «Судова влада України», «Єдиний державний реєстр судових рішень »і підсистема« Електронний суд », яка входить до складу Єдиної підсистеми електронного діловодства судів і органів судового управління.

Подібна позиція узгоджується з останньою редакцією Перехідних положень щодо впровадження ЕСІТС проекту Положення «Про єдиної судової інформаційно-телекомунікаційній системі", яка надійшла з Державної судової адміністрації в РСУ.

На даний момент модулі «Офіційний електронна адреса» (Електронний кабінет), Офіційний веб-портал «Судова влада України», «Єдиний державний реєстр судових рішень» і підсистема «Електронний суд» хоч і не без нарікань, але вже працюють в судах. А ось запуск інших модулів і підсистем, таких як «Автоматизоване розподіл», «Судова статистика», «Єдина підсистема управління фінансово-господарськими процесами» і «Єдиний контакт-центр судової влади України», має відбутися протягом 2019 року - до 1 січня 2020 року.

До впровадження відповідних модулів ЕСІТС, але не пізніше, ніж до 1 січня 2020 року в судах можуть використовуватися існуючі і діючі на даний момент комп'ютерні програми автоматизованої системи діловодства суду. Це КП «Д-3», КП «Діловодство спеціалізованого суду», АСЕД «Апеляція» і автоматизована програма діловодства у Верховному Суді.

До відповідного висновку РСУ прийшла, враховуючи також ситуацію в судах, у багатьох з яких виникли проблеми з впровадженням ЕСІТС, наприклад, скануванням справ, а також з матеріально-технічним забезпеченням судів. 

Відзначимо, що на поетапне впровадження модулів і підсистем ЕСІТС згодна і Державна судова адміністрація. К1 липня 2019 року ДСА повинна відзвітувати, як відбувається таке поетапне впровадження ЕСІТС.

Консультативний висновок РСУ направить до Вищої ради правосуддя, який найближчим часом розгляне проект Положення «Про єдиної судової інформаційно-телекомунікаційній системі" на своєму засіданні.

 

Джерело: Судово-юридична газета "