flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

3 судді і 6135 розглянутих справ за рік або чи можливо забезпечити розгляд справ у рамках процесуальних строків?

01 лютого 2019, 16:17

Відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка згідно  з частиною першою статті 9 Конституції України є частиною національного законодавства України, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов'язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Недотримання строків розгляду цивільних, кримінальних справ і справ про адміністративні правопорушення порушує конституційне право на судовий захист, гарантований статтею 55 Конституції України, і негативно впливає на ефективність правосуддя та на авторитет судової влади.

Серед причин недотримання розумного строку розгляду справ можна виділити велике навантаження на суди та суддів.

Відповідно до вимог рішення Ради суддів України від 02 квітня 2015 № 28, кожні півроку за допомогою сервісу програми документообігу загальних судів Д-3 формуються базові показники діяльності суду. На веб-сайті суду у розділі «Показники діяльності» було оприлюднено дані за 2018 рік.

Статистичні дані за 2017 року свідчать про те, що за цей період на розгляд до Ніжинського міськрайонного суду надійшло 5285 справ і матеріалів, розглянуто за цей період 5026 справ. При цьому, за такий же період у 2018 році до суду надійшло 6000 справ і матеріалів, а розглянуто 6135 справ, з врахуванням справ, що перебували у провадженні суду на початок 2018 року.

На сьогоднішній день штатна чисельність суддів у Ніжинському міськрайонному суді складає 10 посад, проте, починаючи з 14 вересня 2016 року, судочинство здійснюють фактично три судді, один з яких, окрім загальних повноважень судді, обіймає адміністративну посаду - голови суду.

Порівнюючи статистичні дані за 2017 рік та за 2018 рік бачимо, що у 2018 році зросла як кількість надходження справ і матеріалів так і кількість їх розгляду.

Враховуючи зазначене, судді Ніжинського міськрайонного суду,  незважаючи на існуючі кадрові та інші проблеми, намагаються якнайбільше сприяти здійсненню якісного та ефективного судочинства, з метою дотримання прав та свобод осіб процесу.

Тож просимо громадськість свідомо віднестися до ситуації яка склалася, що тільки сприятиме здійсненню судочинства Ніжинським міськрайонним судом!

 

З повагою, апарат Ніжинського міськрайонного суду