flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини з батьком суд врахував його ставлення до виконання своїх батьківських обов'язків, особисту прихильність дитини

14 серпня 2018, 10:15

Фабула судового акта: Рішенням міського суду, залишеним без змін постановою апеляційного суду, позов батька двох малолітніх дітей був задоволений, - визначено їх місце проживання разом з їх батьком, діти, що утримувались у дитячому будинку повернуті батькові. Рішення судів мотивовано тим, що позивач створив належні умови для проживання та виховання дітей, позитивно характеризується за місцем свого проживання, праці. Причини, які перешкоджали батькові належному вихованню синів відпали, тому їх слід повернути останньому та визначити місце проживання дітей з позивачем.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного цивільного суду цю справу розглядав за касаційною скаргою матері дітей, яка була обґрунтована тим, що суди не дослідили обставини справи, а саме те, що: вона під час перебування дітей у дитячому будинку цікавилась ними в телефонному режимі; позивач покинув сім'ю за власним бажанням. Як вважала відповідачка, малолітня дитина, крім випадків, коли є виняткові обставини, не має розлучатися зі своєю матір'ю; батько і мати мають рівні права по вихованню дитини.

Верховний Суд залишив судові рішення без змін. При цьому Суд зауважив наступне: тлумачення ч. 1 ст. 161 СК України свідчить, що під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини враховується ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов'язків, особисту прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров'я та інші обставини, що мають істотне значення. До інших обставин, що мають істотне значення, можна віднести, зокрема: особисті якості батьків; відносини, які існують між кожним з батьків і дитиною (як виконують батьки свої батьківські обов'язки по відношенню до дитини, як враховують її інтереси, чи є взаєморозуміння між кожним з батьків і дитиною); можливість створення дитині умов для виховання і розвитку.

Заслуговують на увагу, зокрема, наступні, докази, - суди встановили, що за час перебування дітей у будинку дитини їх відвідували батько у 2016 році - 48 разів, у 2017 році 36 разів; мати - у 2016 році лише 9 разів, у 2017 року взагалі не відвідувала.

Джерело