flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВС: Аліменти, одержані на дитину мають цільове призначення виключно в інтересах дитини, а тому на них не може бути звернено стягнення

13 серпня 2018, 11:16

Фабула судового акту: У даній справі Державною виконавчою службою у зв’язку із проведенням виконавчих дій зі стягнення коштів накладено арешт на усе майно боржника у тому числі і на належні їй карткові рахунки у банківській установі.

Таке рішення боржником було оскаржено у судовому порядку з підстав того, що на вказаний рахунок надходять грошові кошти зі сплати аліментів на утримання дітей.

Ухвалами місцевого та апеляційного судів у задоволенні скарги було відмовлено оскільки на думку судів державний виконавець, винісши постанову про арешт банківського рахунку заявника, діяв у межах обсягу прав, наданих Законом України «Про виконавче провадження», оскільки банківський рахунок не має спеціального режиму використання, а посилання заявника на те, що рахунок є соціальним і грошові кошти на ньому не можуть бути арештованими, оскільки на нього зараховуються аліменти на утримання дітей є хибним, тому, що аліменти не є допомогою на дітей як це визначено нормами пункту 10 частини першої статті 73 Закону України «Про виконавче провадження».

Згадані рішення боржницею було оскаржено в касаційному порядку.

КЦС переглядаючи справу не погодився із висновками нижчестоящих інстанцій та зауважив, що відповідно до частини першої статті 179 СК України у редакції, чинній на час накладення арешту на банківські рахунки, аліменти, одержані на дитину, є власністю того з батьків, на ім'я кого вони виплачуються, і мають використовуватися за цільовим призначенням. При цьому під цільовим призначенням потрібно розуміти витрати спрямовані на забезпечення потреб та інтересів дитини, зокрема потреби у харчуванні, лікуванні, одязі, гігієні, забезпечення речами, необхідними для розвитку і виховання дитини, реалізації її здібностей.

Одночасно відповідно до пункту 10 частини першої статті 73 Закону України «Про виконавче провадження» стягнення не може бути звернено на іншу допомогу на дітей, передбачену законом.

Отже в будь-якому випадку аліменти, одержані на дитину, є власністю того з батьків, на ім'я кого вони виплачуються, чи власністю дитини, однак ці грошові кошти мають цільове призначення виключно в інтересах дитини, а тому на них не може бути звернено стягнення.

 

Джерело