flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як набувається право власності на нерухомість, нагадала заступник Міністра юстиції

07 серпня 2018, 09:42

Про особливості набуття права власності на нерухоме майно нагадала заступник Міністра юстиції з питань державної реєстрації Олена Сукманова.

 Вона нагадала, що, згідно зі статтею 181 Цивільного кодексу України (ЦКУ), до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на земельній ділянці і переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

 

«Простіше кажучи, це земля і споруди, що на цій землі побудовані. Причому сюди входить широкий спектр об'єктів: житлові будинки, квартири, житлові та нежитлові приміщення, цілі промислові підприємства, які є цілісним майновим комплексом, і багато іншого», - зазначила Олена Суманова.

 За її словами, права на нерухоме майно, які підлягають держреєстрації, виникають з моменту такої реєстрації. «Тому реєстрація прав на нерухоме майно – це не просто формальна вимога, а необхідність. Якщо не зареєструвати право власності у нотаріусів або держреєстраторів, людина не стане повноправним власником нерухомого майн»,  – наголосила заступник Міністра з питань державної реєстрації.

 Також Олена Суманова детально пояснила, як стати власником квартири в новобудові.

 «В цілому договір купівлі-продажу майнових прав на майбутню квартиру є досить поширеною схемою купівлі нового житла. Але паралельно з цим забудовники застосовують й інші юридичні інструменти, які також знаходяться в рамках українського правового поля», – зауважила заступник Міністра.

 Зокрема, крім договору купівлі-продажу майнових прав, придбати нерухомість можна шляхом купівлі та реалізації цільових облігацій. Після введення будинку в експлуатацію відбувається так зване погашення облігацій – цінні папери перетворюються на фізичні квадратні метри у вигляді квартири, і право власності реєструється в Держреєстрі.

 «Законом також передбачена можливість для забудовника залучати кошти від покупців через Фонди фінансування будівництва – ними керують банки або фінустанови», – заначила Олена Сукманова, наголосивши, що перед придбанням житла потрібно уважно перевіряти документи.

 Так, перед підписуванням договору із забудовником потрібно вивчити предмет договору. У документі має бути відображено, що покупець набуває майнові права на квартиру. Також в паперах повинні бути вказані, будівельна адреса майбутньої квартири, її номер згідно з будівельними планами, будівельна площа із зазначенням загальної та будівельної площі квартири, обговорена вартість нерухомості та вказані права й обов'язки сторін.

 

Джерело