flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олег Ткачук: "Ефективність судової діяльності проявляється, у тому числі, через показники рівня суспільної довіри"

09 серпня 2018, 12:46

"Щодня судді в судових засіданнях слухають і вирішують тисячі справ. Останніми роками вимоги суспільства до роботи суддів вирізняються особливою вимогливістю. Тому для судової влади питання довіри громадян до суду є надзвичайно важливим, адже ми працюємо для людей. Тому перед Радою суддів України, як вищим органом суддівського самоврядування, стоїть питання, яким чином швидко і за мінімальних витрат отримувати коректні результати соціологічних досліджень, що відображали б думку людей про діяльність судів та суддів." – такими словами звернувся Голова Ради суддів України до присутніх під час презентації пілотного дослідження Методики оцінки довіри до суду.

"Ефективність судової діяльності проявляється, у тому числі, через показники рівня суспільної довіри" – додав Голова Ради суддів та наголосив, що цей рівень опосередкований різними факторами: величезним судовим навантаженням, облаштованістю приміщень судів, роботою апарату суду, нестриманістю у висловлюваннях політиків та журналістів; неналежним виконанням судових рішень.

Представники суддівської спільноти, сьогодні, під час круглого столу знайомились з методикою моніторингу довіри до суду, що розроблена та апробована Інститутом прикладних гуманітарних досліджень за підтримки програми USAID "Нове правосуддя".

Метою розробки методики є створення інструменту швидкого виміру довіри до суду за індикаторами масової свідомості, а також перевірити гіпотезу про методичну спроможність побудови моніторингу на основі онлайн опитувань.

Експертка Інституту прикладних гуманітарних досліджень Олена Волянська підкреслила, що на ступінь довіри (недовіри) громадян до правосуддя впливає множина чинників, найважливішими серед яких слід назвати: якість законодавства, на основі якого ухвалюються та обґрунтовуються судові рішення; якість суддівського корпусу; ступінь доступності та відкритості правосуддя; висвітлення роботи суду у ЗМІ; ступінь виконання судових рішень. "Від довіри до суду слід відрізняти сприйняття правосуддя громадянами, на рівень якого впливають можливість громадян захистити свої права у суді, застосування закону судом у належний та ефективний спосіб, рівність та недискримінація перед законом, законність прийнятих судових рішень, ефективна боротьба держави з корупцією тощо" – додала Олена Волянська.

Член Ради суддів України Тетяна Суярко підкреслила важливість розробки такої Методики. "Це дуже добре, що в розпорядженні судової влади нарешті з'явиться інструмент моніторингу довіри до суду. Це ще надзвичайно важливо і тому, що вказаною Методикою зможуть послуговуватися будь-які організації, які будуть здійснювати соціологічні дослідження довіри до суду. Крім того, проводячи соціологічні дослідження за даною методикою протягом певного часу, у нас з'явиться можливість простежити показники у динаміці." - прокоментувала захід Тетяна Суярко.

Учасники обговорили показники, інструментарій, техніки та процедури проведення дослідження, а також можливості та обмеження застосування он-лайн опитування, як базового інструменту моніторингу довіри до суду та домовились про всебічну підтримку проведення такого дослідження всіма інституціями судової гілки влади.

 

Джерело: РСУ